Vnitro se musí omluvit a odškodnit dva technaře

10. července 2008

Za nepřiměřený policejní zásah se musí ministerstvo vnitra omluvit dvěma účastníkům technoparty CzechTek 2005 u Mlýnce na Tachovsku.
       Včera o tom rozhodl Městský soud v Praze. Technařům Ondřeji Holousovi a Pavlu Kuchařovi navíc vnitro musí vyplatit odškodné deset a dvacet tisíc korun. Kritici policejního zásahu to považují za převratný rozsudek.       Vše se podle tři roky staré výpovědi obou účastníků technoparty na policii odehrálo tak, že hned po výzvě k opuštění prostoru chtěli z louky u Mlýnce odjet. Nicméně předtím pili alkohol, proto jim policisté nejprve poradili, aby přejeli na klidnější část louky a zůstali sedět v autě.
Při druhém razantnějším zákroku policie jim však dovnitř přiletěly dvě dýmovnice, a když se je snažili vyndat, těžkooděnci je několikrát udeřili tonfami.
“Odhadce nám odhadl škodu na autě Škoda Favorit na jedenáct tisíc korun a následně jsme podali žalobu na ministerstvo vnitra. Požadujeme omluvu a odškodnění za újmu ve výši sto tisíc korun pro každého,” řekl nejprve Ondřej Holous s tím, že jeho kamarád Kuchař se nemůže vynesení rozsudku zúčastnit, protože má neodkladné pracovní povinnosti.
Možná se odvolá
Pětadvacetiletý Holous se živí jako informatik, Kuchař pracuje jako hasič v Teplicích. V soudní síni to následně vypadalo jako při tiskové konferenci. Obsadily ji davy novinářů. “Bylo prokázáno, že zásahy na oba žalobce byly nepřiměřené,” prohlásila samosoudkyně Dagmar Stamidisová.
Více peněz nicméně přisoudila Kuchařovi, protože podle ní u něj byly důkazy, že jej jeden z policistů přímo napadl tonfou. Desetitisícovou náhradu by měl získat Holous, kterému policie zasáhla do jeho práva na ochranu osobnosti, když mu do auta vhodila slzný granát. Fyzické napadení se u něj neprokázalo.
“Částečně jsem spokojen, protože stát uznal chybu ze strany policie. Nicméně jsem doufal, že vyhrajeme v plném rozsahu. Ještě nevím, jestli se odvoláme. Nejdřív se musím poradit s naším právníkem,” zdůraznil následně Holous. Oba poškození se navíc soudí o náhradu škody u Obvodního soudu pro Prahu 7.
Podle kritika policejního zásahu na technoparty CzechTek 2005 Stanislava Pence, jenž byl také přítomen, jde o důležitý rozsudek. “Tři a půl tisíce policistů tam za jednatřicet miliónů korun zasáhlo proti lidem, kteří nic špatného nedělali. Zhruba ve čtyřech případech to došlo téměř až k soudu, ale nikde se neprokázala vina žádnému z policistů a ani ministerstvo vnitra nebylo hnáno k odpovědnosti. A tento rozsudek je první ukázkou toho, že jim to nemusí projít,” zdůraznil.
Liga lidských práv, která se stará o oběti policejního zásahu na technoparty, navíc zastupuje ve spolupráci s advokátem Davidem Strupkem Evu Waldsteinerovou. Ta byla sražena těžkooděncem k zemi a odnesla si zranění lokte s trvalými následky.
“Řada trestních oznámení nicméně vůbec neproběhla. Většina policistů, kteří zákrok řídili, dostala vyznamenání za dobrou práci a byla povýšena, což je alarmující,” dodal Penc.
Langer: neblahé dědictví předchůdců
Současný šéf resortu vnitra Ivan Langer (ODS) včera konstatoval, že ho verdikt soudu rozhodně nepotěšil. Více ale rozhodnutí senátu komentovat nechtěl. “Musím se nejdříve seznámit s jeho písemným odůvodněním, pak teprve zvolím další postup,” řekl. Dodal, že osobní názor na tehdejší zákrok policie nemění.
“Bohužel nás dohání neblahé dědictví našich předchůdců,” konstatoval Langer s odkazem na posledního šéfa resortu vnitra za ČSSD Františka Bublana. Právě za jeho ministrování se technoparty v roce 2005 konala.
Bublan se včera podobně jako Langer nechtěl k verdiktu soudu vyjadřovat, poznamenal však, že jeho nástupce v čele ministerstva “zdědil” i praxi nekonfliktního průběhu CzechTeku.
“V roce 2005 se objevily určité chyby na obou stranách, ale už následující rok se podařilo nastavit model, kdy organizátoři s úřady komunikovali a vše proběhlo v pořádku,” upozornil.

Článek vyšel dne 10.7.2008 v deníku Právo.