Zločiny policistů mají šetřit jejich kolegové

2. července 2008

Přestože se vláda s opozicí shodují v tom, že trestnou činnost policistů by měl vyšetřovat nezávislý orgán, výsledek hlasování poslanců o změti pozměňovacích návrhů k reformě policie je zcela opačný.

Sněmovna totiž omylem schválila, že zločiny policistů budou vyšetřovat samotní policisté. „Je to nesmysl a to tam nemůže zůstat. Přinejmenším toto je důvod, proč se zákon musí vrátit zpátky do Sněmovny, a dojde k nějaké prodlevě,“ uvedl v neděli v České televizi ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Vládní návrh původně počítal s tím, že by se posílily pravomoci současné Inspekce ministra vnitra, která by tak mohla policisty nejen prověřovat, ale také obviňovat a podávat návrhy na jejich obžalobu. Opozice naproti tomu chtěla zachovat nynější stav, kdy mají toto právo pouze speciální státní zástupci, kteří podle současné právní úpravy vedou vyšetřování.

Může to ohrozit nezávislost vyšetřování

Příslušný pozměňovací návrh poslankyně Kateřiny Jacques (SZ) měl zachovat současnou praxi, ale opozice ho neschválila a poslanci si zároveň nevšimli, že tím pádem neplatí ani původní návrh ministerstva vnitra, a veškeré pravomoci tak spadnou do klína policii. Podle ministra Langra může tato situace ohrozit nezávislost vyšetřování. Souhlasí s tím i Jan Kratochvíl z Ligy lidských práv: „Taková situace by byla zcela absurdní a zjevně v rozporu s našimi mezinárodními závazky, které vyžadují, aby trestné činy policistů vyšetřoval nezávislý orgán. Doufejme, že Senát tuto sněmovní kuriozitu napraví.“ Zástupci resortu vnitra nicméně uklidňují, že i v případě, že reformu schválí i Senát a podepíše ji prezident, o zásadní zásah do nezávislosti vyšetřování nepůjde. „Je to řešitelné i tak. Státní zástupce má totiž možnost si vyšetřování kdykoli vést sám, což by se zřejmě v těchto případech využívalo,“ vysvětlil Právu Karel Bačkovský z ministerského odboru bezpečnostní politiky.

Problém bude řešit Generální inspekce

Zároveň dodal, že definitivní řešení by mělo přinést plánované zřízení samostatné Generální inspekce, pod kterou bude spadat nejen Inspekce ministra vnitra, ale také kontrolní orgány celníků, vězeňské služby a justiční stráže. Langer se po dohodě s opozicí zavázal, že příslušný zákon předloží parlamentu do konce letošního roku, nový úřad by mohl teoreticky začít fungovat od ledna 2010. Kromě sporné úpravy o vyšetřování trestné činnosti policistů prošel ve středu Sněmovnou i původní návrh ministerstva, který dává resortní inspekci větší pravomoci při vyhledávání policejních zločinců. Zákon totiž dává inspekci do rukou nový nástroj – tzv. testy integrity. Inspektoři by při nich mohli např. schválně spáchat dopravní přestupek a následně čekat, zda si policista neřekne při jeho řešení o úplatek. „Nejde o provokaci, příslušníci inspekce by např. nemohli úplatky sami nabízet,“ upřesnil k tomu Langer. Sněmovna v této souvislosti schválila také návrh stínového ministra vnitra za ČSSD Františka Bublana, aby takový test vždy podléhal souhlasu státního zástupce. Kromě zvýšení svých pravomocí by se na druhou stranu měla inspekce dostat pod větší kontrolu – poslanci totiž schválili zřízení stálé sněmovní komise pro dohled nad její činností. Šéfa inspekce by také měla nově jmenovat vláda na návrh ministra vnitra, což by podle Langra mělo zajistit větší nezávislost této instituce na „mateřském“ resortu.

Jakub Troníček

Článek vyšel v deníku Právo dne 30. 6. 2008