V chráněné dílně lidé s handicapem pečou chleba a vyrábějí svíčky

4. května 2011

V městečku Stod nedaleko Plzně se nachází Domov pro osoby se zdravotním postižením, který v dubnu navštívily právničky Ligy. Díky progresivnímu vedení se stodský Domov velmi dobře zapojil do projektu transformace ústavní péče. Více než polovina obyvatel Domova má zaměstnání i přes tělesné či duševní postižení – vyrábějí keramiku a svíčky nebo pracují v pekárně, kde se peče vyhlášený chleba. Domov ve Stodu je prvním ze zařízení, které zástupci Ligy navštívili.

Projekt „Nástroje pro zaměstnávání lidí s postižením v době transformace ústavů” realizuje Liga lidských práv pod záštitou Ministerstva práce a sociálních věcí. Cílem projektu je sledovat dobrou praxi u nás i v zahraničí a získané poznatky předat zřizovatelům ústavů a jejich managementu a dalším odborníkům pomocí workshopů. Aby se mohli lidé s postižením integrovat do společnosti, potřebují pracovat. A právě Domov pro osoby se zdravotním postižením Stod je v tomto velmi úspěšný, protože tamním pracovníkům se daří zapojit do práce velké množství klientů. Na pekárnu dohlíží vedoucí, ale jinak je celý provoz v rukou uživatelů Domova – od výroby až po prodej.

Podobných zařízení navštíví právničky Ligy během tří let trvání projektu přibližně padesát. A jak se jim líbilo ve Stodu? “Návšteva Domova aj kaviarne vo mne zanechala veľmi dobrý dojem. Pracovníci zariadenia komunikujú s klientmi ako so sebe rovnými a v maximálnej možnej miere sa im snažia pomáhať v ich začlenení do komunity. Toto je presne smer, ktorým by sa sociálne služby mali uberať,” řekla Denisa Slašťanová, právnička Ligy lidských práv.