Liga připravila speciální velikonoční nadílku: web o férové policii

6. dubna 2012

V neděli 8. dubna spustí Liga lidských práv další ze svých „férových“ webů, tentokrát stránky Férové policie. Nabízejí stručné a přehledné informace o právech a povinnostech lidí, kteří se setkávají s policisty a strážníky. Návštěvníci zde najdou i postup, jak se bránit, když muži zákona jednají nezákonně, a mnohé další užitečné informace. Stačí kliknout na www.ferovapolicie.cz.

„Nový web je určený primárně pro veřejnost. Lidé by na něm měli zjistit, kdy má policie Zelenou a kdy už naopak musí vztyčit Bílý praporek před zákonem; kdy se policisté mohou chovat trochu Škaredě, a kdy už jim za takové chování hrozí Velký problém,“ říká o novém webu velikonočně naladěná spoluautorka textů Kristýna Foukalová. Stránky by však nemusely zaujmout jen veřejnost, ale i samotné policisty a strážníky.

Web poskytuje základní obrázek o postavení policie ve vztahu k občanům, o jejích pravomocech a povinnostech, stejně jako o právech a povinnostech občanů. Užitečné údaje tam naleznou například účastníci demonstrací, řidiči nebo fotbaloví fanoušci. Jednoduše všichni, které zajímá, kdy je jednání policie ještě v pořádku a kdy už vykračuje z mezí zákona.

Lidé, kteří si nechtějí protiprávní jednání policistů a strážníků líbit, mohou využít vzorové stížnosti, žádosti a další právní podání, které jsou na webu připraveny ke stažení. Navíc zde najdou i jednoduchý návod, jak se v takové situaci bránit, a příklady policejních „přešlapů“, se kterými se nejenom Liga v minulosti setkala.

 

Web volně navazuje na podrobnější manuál o kontaktu občanů s policisty a strážníky, který jsme vydali v roce 2010.

 

Bližší informace poskytne:

Kristýna Foukalová, právnička Ligy lidských práv, kfoukalova@llp.cz

Zuzana Candigliota, právnička Ligy lidských práv, zcandigliota@llp.cz, 777 893 871