Reklamy na očkování hrají na emoce, lidé pak zapomínají fakta

24. dubna 2012

Praha – Očkování nás provází celý život a mělo by nás chránit. V Česku se ale postupně stává předmětem farmaceutických kampaní. Na letáky, billboardy nebo televizní spoty už narazí lidé téměř všude. Liga lidských práv v této souvislosti upozorňuje, že evropské právo veřejnou reklamu na vakcíny zakazuje. Podle odborníků z České vakcinologické společnosti jsou navíc v reklamě často zavádějící a nepřesné informace. Podrobnosti k očkování najdou lidé na stránkách Národní imunizační komise.

Očkování prošlo za desítky let řadou změn. Největší ale zaznamenalo u dětí. Ještě před deseti lety se povinně očkovaly zhruba dvacetkrát. Dnes dostávají injekcí jen osm. Roste navíc zájem o nepovinné vakcíny. Proti pneumokoku je například očkovaných až devadesát procent dětí, proti klíšťové encefalitidě se v Česku chrání dva miliony lidí.

Mnoha lidem ale vadí lobby farmaceutických firem, které často prosazují své zájmy i za pomoci až manipulativních metod. Podle psychologů je totiž právě téma zdraví v reklamě velmi citlivé. Lidé se nechávají více ovlivnit emocemi a zapomínají na fakta. Nejčastěji pak reklamě podlehnou, pokud se týká zdraví dětí. Podle odborníků by ale lidé neměli zapomínat, že i očkování má svá rizika a vždy si je proto třeba zjistit dostatek informací.

Odborníci se nyní přou, jak správně očkování propagovat. Liga lidských práv už například proti reklamám sepsala protest. Podle jejích právníků Česko nedodržuje evropskou legislativu. „V Německu i v Rakousku není vůbec reklama na konkrétní vakcíny povolená,“ tvrdí předseda ligy David Zahumenský. Ministerstvo zdravotnictví to ale odmítá. „Ta směrnice Evropské unie z toho jasně vyjímá očkování,“ řekl ČT mluvčí resortu Vlastimil Sršeň.

Reklama na očkování se ale nelíbí ani odborníkům z České vakcinologické společnosti. Podle nich často prezentuje zavádějící a nepřesné informace. Její předseda Roman Prymula upozornil například na reklamu s holčičkou, která propaguje očkování proti klíšťové encefalitidě. Svým způsobem podle něj implikuje, že vakcína funguje proti všem chorobám, které klíště přenáší, což není pravda.

V České republice jsou ale ve srovnání s okolními zeměmi lidé naočkovaní poměrně málo. Například proti chřipce se v ČR nechá očkovat pouze pět procent lidí. Jinde v Evropě čísla sahají až ke 45 procentům. Nejpopulárnější je mezi Čechy vakcína proti klíšťové encefalitidě. Očkovat se nechává 19 procent lidí. V Rakousku, kde se nemoc vyskytuje podobně často, je to ale téměř devět z deseti. Až 14 procent žen se pak v tuzemsku chrání před rakovinou děložního čípku.

 

Zprávu vydala Česká televize 24. dubna. Reportáž Barbory Peterové a Jitky Szászové najdete zde.