Liga lidských práv varuje před „anticiganismem“

23. října 2013

Protiromské nálady sílí. Rodiny musí dávat své potomky do ústavní péče, protože nemají na bydlení. To je jen výběr z deseti nejpalčivějších problémů, kterým by se podle Ligy lidských práv měla věnovat budoucí vláda.

Zprávu vydaly Lidové noviny, autorkou textu je Michaela Kabátová.

Stav lidských práv v Česku se totiž zhoršuje, tvrdí liga. A upozorňují na to i mezinárodních organizace. Tuzemští politici však zůstávají třeba k starostem sociálně nejslabších lhostejní, popisují zastánci lidských práv. Před volbami je sice čile skloňují, ale když od voličů získají mandát, už se jim nevěnují a cíleně je odkládají. Z jejich strany jde spíše jen o populistický krok. Pak už lidská práva nikdo z nich dál neřeší,“ řekl právník Maroš Matiaško.

Nyní ale podle něho situace dospěla ke krizové hranici a politici by se jich měli efektivně zhostit. Nejožehavější problém současnosti nazvala organizace „anticiganismus“. Proti romských demonstrací se i podle Českého helsinského výboru čím dál více účastní rodiny s dětmi, ne jen sympatizanti extremistických stran. „Je to velmi citlivý problém a politici se ho neradi dotýkají,“ řekla Zuzana Candigliota z organizace.Dávají tak ale podle ní jen prostor extremistickým stranám, které v problémových oblastech mohou nasbírat hlasy.

Každá vláda to odsouvá, až už vlastně není u moci. A to je hlavním důvodem dominance populistů a extremistů ve veřejné debatě na toto téma. To by se tentokrát mělo změnit,“ dodala Candigliota. O zákoně, který by definoval sociální bydlení, se v Česku mluví už od 90. let. A znovu ho nedávno zmínilo ministerstvo práce a sociálních věcí, které vypracovalo koncepci bezdomovectví do roku 2020.

Za teplou vodu plaťte z přídavků na děti

I podle Ligy lidských práv by se mělo jasně vymezit, jak by takové sociální bydlení, rozčleněné například na azylové domy nebo ubytovny, mělo vypadat. Nyní jsou podle organizace sociálně slabí lidé leckdy nuceni žít v nevyhovujících podmínkách předražených ubytoven. Finančně se tak dostávají do bludného kruhu. „Věnujeme se třeba osudu matky samoživitelky se třemi dětmi, které jedno město nabídlo byt, ale bez teplé vody. Za tu měla platit z přídavků na děti,“ řekl Matiaško. Výjimkou prý nejsou ani případy, kdy matky v obdobné situaci musely dát děti do ústavní péče.

Před blížícími se volbami do sněmovny se politici k lidským právům vyjádřili v souvislosti s tím, že byla odvolána šéfka vládního úřadu pro tuto agendu Monika Šimůnková a následně rezignovala i na post zmocněnkyně.
ČSSD a TOP 09 si myslí, že by problematika lidských práv měla přejít pod ministra, který by se tak mohl účastnit jednání vlády. Zmocněnec je podle nich jen úředník. ODS a ANO by ale lidská práva nechaly nad všemi resorty. Kritici z řad odborníků však tvrdí, že třeba postavení Šimůnkové tak bylo velmi slabé. Experti také varují před tím, aby se toto téma rozdělilo, jak se o tom již dříve uvažovalo.

***

Úkoly pro vládu
* 1. Vyřešit sociální bydlení
* 2. Podpořit inkluzi, tedy vzdělávat v běžných třídách také děti s různými handicapy
* 3. Zavést profesionální opatrovníky pro lidi s postižením
* 4. Posílit práva dětských delikventů
* 5. Zprůhlednit financování zdravotnictví
* 6. Zajistit důvěryhodnou inspekci pro kriminalitu policistů
* 7. Zavést bezplatnou právní pomoc
* 8. Řešit protiromské nálady
* 9. Zefektivnit práci soudů
* 10. Zveřejňovat rozsudky soudů