Policista prověřoval vlivného, sám skončil obviněný. Soud ho osvobodil

21. května 2014

Generální inspekce bezpečnostních sborů musela zpět přijmout svého zaměstnance, kterého neoprávněně stíhala za zneužití pravomoci. Případ, který server iDNES.cz detailně zmapoval, vzbuzuje vážné pochybnosti, zda se vlivní lidé nedokáží přes inspekci zbavit nepohodlných policistů.

Zprávu vydal iDNES dne 21. května 2014, autorem zprávy je Jakub Pokorný.

Petr Netušil z Olomouce je výjimečným příkladem člověka, kterého vyšetřoval jeho vlastní zaměstnavatel z trestného činu a byl i obviněn. Obviněn ovšem za podivných okolností. Netušil je totiž inspektorem Generální inspekce bezpečnostních sborů, jedné z nejmocnějších bezpečnostních složek vyšetřující policisty, pracovníky vězeňské služby, celníky.

Generální inspekce má výjimečnou pravomoc, jakou nemá ani BIS či policie, obviňovat vlastní lidi. V inspekci prošel Netušil několika funkcemi. Na přelomu let 2011 a 2012 byl dokonce vedoucím olomouckého pracoviště GIBS.

V dubnu 2012 začal prověřovat vysoko postaveného policistu – zástupce olomouckého krajského policejního ředitele Karla Kadlece, který měl údajně vyvíjet nátlak na podřízené kvůli jedné kauze, týkající se koupi domu v Olomouci a podnikatele Ivana Kyselého (v jeho prospěch).

Jenomže svoji práci už Netušil nedokončil. Sám naopak musel čelit obvinění ze zneužití pravomocí, že při vyšetřování úmyslně „uváděl nepravdivé informace“. Jako vyšetřovanému mu byl případ odňat a předán kolegům do Hradce Králové, kde ho odložili.

Jak odstranit policistu

V obvinění šlo o to, že Netušil poprosil zaměstnavatele o proplacení „zvláštních finančních prostředků“ (peníze na informátory), jenomže do úředního záznamu lhal o okolnostech schůzek s nimi. Okresní soud v Olomouci Netušila v prosinci roku 2013 osvobodil a inspekce ho před pár dny musela vzít zpátky do práce. Soud došel k tomu, že Netušil svou inspekci neokradl a do informátorů předtím investoval své vlastní peníze, jen je chtěl proplatit. Nepravdu uvedl do úředních záznamů proto, aby chránil své zdroje, protože dělal na opravdu choulostivé kauze.

Netušilem vyšetřovaný náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec se na kauzu pamatuje matně.  „Je to hodně historická záležitost. Inspekce mě skrz tohle kdysi dávno vyslýchala. Měl jsem prý něco ovlivňovat. Ale já jsem nic neudělal,“ potvrdil Kadlec. Ohledně svých kontaktů se vyjádřil jen stručně. „Já policisty tady v okruhu znám. U policie jsem dvacet let, ale je to nesmysl, že bych využíval nějakých vazeb. To spolu nesouvisí,“ dodal Kadlec.

Tady je potřeba udělat odbočku. Server Novinky.cz v roce 2012 informoval, že „generální inspekce prošetřovala úzké vazby Karla Kadlece na vlivného podnikatele Ivana Kyselého, přítele Ivana Langera“. Právě za Langera udělal velkou kariéru na Policejním prezidiu dnešní šéf GIBS Ivan Bílek, Netušilův nejvyšší nadřízený.

Ivan Langer příběh nijak komentovat nechtěl, protože se soudí s vydavatelem iDNES.cz a MF DNES o omluvu kvůli článkům o Františku Mrázkovi. Bílek a Kyselý nebrali mobil.

Zpět ale k Netušilovi. Soud ho sice zprostil, verdikt dokonce nabyl právní moci na Štědrý den 2013, nicméně soud konstatoval, že by se mohlo jednat o kázeňský přestupek a podezření teď řeší opět inspekce. Inspekce také Netušila před pár dny vzala zpět do práce. Sám Netušil příliš kauzu pro iDNES.cz komentovat nechce. „Vzhledem k mému současnému působení na inspekci nechci figurovat jako žádný zdroj informací. Budu čekat, jak dopadne mé řízení na inspekci kvůli kázeňskému přestupku. Neudělal jsem nic špatného,“ řekl pouze Netušil.

Kauzu Netušilova odsouzení a zproštění potvrzuje olomoucký soudce Petr Sušil. „Měl jsem ten případ. Ano, došlo ke zproštění a věc byla předána GIBS k případnému kárnému potrestání,“ potvrdil Sušil. Mimochodem, soudce Sušil skutečně zmínil v odůvodnění verdiktu, že „Kadlec nestandardně zasahoval do vyšetřování a ing. Netušil měl tedy důvod postupovat utajeně, byť i tak se dá (podle soudu) úřední záznam sepsat tak, aby neodporoval zákonu“.

Redakce pak položila otázku samotné GIBS, jestli s odstupem času nevnímá vyšetřování Petra Netušila jako chybu, když ho soud osvobodil? „I státní zástupce spatřoval v jednání inspektora trestný čin. Soud ale konstatoval, že se nejednalo o nezákonnou metodu. V současné době ve věci běží kázeňské řízení,“ odpověděla mluvčí GIBS Radka Sandorová. Pravda je, že žalobce je na inspekci nezávislý a šlo o schválení jejího postupu zvenčí.

Inspekci ublížila kauza Lessy

Netušilův případ není jediný, který vyvolává pochyby nad prací inspekce, jejíž náměstek Dušan Brunclík se teď mimochodem uchází o funkci policejního prezidenta. Generální inspekce bezpečnostních sborů vznikla v roce 2012 a nahradila dřívější Inspekci Policie ČR. Nově dostala do vínku obrovskou moc. Poprvé vzbudila pochyby, když vyšetřovala policejního prezidenta Petra Lessyho kvůli úniku informací do médií a také ho v létě 2012 obvinila. Jenomže soud ho obžaloby z pomluvy a zneužití pravomoci zprostil. Pak začalo dvojvládí v čele policie, jehož následky trvají dodnes.

Do inspekce se letos následně opřela brněnská Liga lidských práv, nezisková organizace, která zároveň vypracovala jakousi „stínovou výroční zprávu GIBS“ s jejími hříchy. Obracejí se na ni lidé inspekcí nějak poškození. Upozorňuje, že GIBS některé zločiny záměrně nevyšetřuje, a jiné lidi naopak neoprávněně kriminalizuje. Její právnička Zuzana Candigliota si myslí, že příslušníky GIBS by nejlépe mělo vyšetřovat státní zastupitelství, a ne oni sami sebe jako v Netušilově případě.

Jako hlavní problém ale Candigliota vidí fakt, že personál inspekce tvoří ponejvíc právě bývalí výše postavení policisté, u kterých je i přirozené, že v policii, kterou mají vyšetřovat, budou mít jednak kamarády, a naopak i nepřátele. „Hlavou té organizace by měl být právník bez policejních vazeb,“ míní Candigliota.