Dceru už jsem očkovat nenechala, říká matka postiženého chlapce

20. října 2014

Přináší povinné očkování více prospěchu, nebo jsou rizika příliš velká? Odpůrci a zastánci vakcinace v pondělí debatovali na půdě Poslanecké sněmovny. Veřejná výměna názorů se odehrála v době, kdy se čeká na policejní závěry kvůli smrti kojence po podání hexavakcíny, očkování proti šesti nemocem.

Zprávu vydal server iDNES dne 20. října 2014.

Na seminář dorazili i rodiče, kteří jsou přesvědčeni, že očkování ublížilo jejich dětem.

Mezi nimi byla i Pavlína Chodurová, která je matkou tří dětí. Prostřední syn Šimon má těžkou formu epilepsie a je upoutaný na invalidní vozík. První příznaky nemoci se u Šimona objevily po první dávce hexavakcíny. „Začalo to záškuby. První oči, pak nohy. Jela jsem se synem k pediatrovi, ale ten nás poslal domů s tím, že jsem hysterická a nic se neděje,“ popsala Chodurová.

Návštěva se později opakovala, to už křeče zmítaly celým tělem dítěte a přidaly se i záchvaty. „Skončil na JIP s tím, že je všechno najednou špatně. Řekli nám, ať se připravíme na to, že syn bude těžce fyzicky a duševně postižený. Měli pravdu, dnes je mu devět let a syn je nepohyblivý,“ popsala Chodurová.

Když se jim později narodila dcerka Sofie, očkovat už ji rodiče nenechali. „Jsme přesvědčeni, že kdyby dostala vakcínu v době, kdy má, tak tady dneska s námi nepobíhá, protože by ležela v nemocnici. Nejsem proti očkování, ale ráda bych, aby se posunulo do 9. a 10. měsíce,“ dodala.

Ondřej Beran z Kliniky infekčních nemocí Ústřední vojenské nemocnice soudí, že souvislost nemoci s očkováním je obecně sporná. „Očkování je podání cizorodého antigenu, který moduluje imunitní systém, stimuluje imunitní odpověď a v některých případech může fungovat jako spouštěč některých reakcí. Tím může být i chřipka či jiná virová infekce,“ říká Beran.

„Na druhou stranu jsou případy rodičů, kterým zemřelo dítě na černý kašel nebo spalničky. Je to problém toho, zda převažují pozitiva, nebo rizika. Určitě je potřeba reakce po očkování sledovat a mít účinný systém hlášení. Nicméně těch vlivů na děti – od potravin až po škodliviny v ovzduší – je tolik, se někdy u některých nemocí těžko prokazuje, proč k jejich nárůstu došlo,“ dodává lékař pražské nemocnice.

„Žádná epidemie příušnic nebyla“

Odpůrci i příznivci očkování se shodují na tom, že vakcíny mají vedlejší účinky, které mohou vést i ke smrti dítěte. Tím shoda ale končí a pondělní více než tříhodinová debata v prostorách Sněmovny časem začala jiskřit.

„Dnes se hodně hovoří o tom, jak vysoce bezpečné vakcíny máme. Bezpečná vakcína je jen produkt bezbřehého medicínského optimismu,“ uvedl na úvod svého příspěvku Jan Vavrečka, jenž patří k odpůrcům očkování a vede neziskovku Unicampus, jež se soustřeďuje na práva spotřebitelů.

Vavrečka ve svém příspěvku mluvil i o lidských právech. Podle něj mohou být omezena jen v akutních případech. „Jejich porušení podléhá nikoliv expertnímu, ale soudnímu přezkumu. Před soudy by mělo být řešeno, zda vůbec existuje naléhavá potřeba (očkování). Máme-li povinnost, musíme prokázat, že bez ní to nejde,“ uvedl s tím, že u povinné vakcinace nebývá vůbec zmiňováno právo očkovaného na bezpečnost. „My ani nevíme, které z našich devíti povinných očkování je to nejužitečnější,“ podotkl řečník.

„Umíte si představit, že nařídíme plošné očkování, když proočkováním 50 milionů osob zachráníme jeden život? Podle mě je to naprostý nesmysl,“ dodal Vavrečka s tím, že povinné plošné očkování lze maximálně jen doporučit.