Pobyt malých dětí v ústavu stojí dvakrát víc než život u pěstounů

4. ledna 2016

Pobyt malého dítěte v ústavu stojí stát víc než dvakrát tolik peněz co život v pěstounské rodině. Sociální práce, která má bránit odebrání dětí, je dokonce patnáctkrát levnější.

Zprávu vydala ČTK dne 28. 12. 2015

Zatímco rok v ústavu vyjde na víc než půl milionu korun ročně, dlouhodobá pěstounská péče stojí zhruba 243.000 korun a prevence kolem 33.500 korun. Spočítala to organizace na pomoc dětem Lumos.

„Náklady na pobyt stovky dětí v dětských domovech odpovídají nákladům na terénní sociální práci s ohroženými rodinami, ve kterých žije téměř 1200 dětí,“ uvedla organizace. Doporučuje víc investovat do prevence, podpory biologických rodin a služeb pro ně.

Česko léta sklízí kritiku domácích i zahraničních institucí za roztříštěnost péče a vysoký počet dětí v ústavech. Podle vedení asociace Dítě a rodina je ČR poslední zemí v Evropě, v níž je možné do dětských domovů posílat děti do tří let. Ministerstvo práce uvedlo, že dětí v ústavech postupně ubývá. Na konci loňska v domovech bylo kolem 1200 dětí do tří let, v roce 2010 téměř 2000.

Roční pobyt v domově pro děti do tří let loni stál 530.544 korun. Organizace Lumos vycházela z údajů o dotacích za rok 2014, které získala z monitoru státní pokladny ministerstva financí. Počítala s 25 z 30 dětských domovů pro malé děti a se 100 ze 144 domovů pro starší chlapce a děvčata. Cena odráží i to, že ústavy nebyly plně obsazené – pro malé děti ze čtyř pětin a pro větší z 86 procent.

Podle autorů budou celkové náklady ještě vyšší. Domovy totiž nefungují jen s financemi od státu, ale mají i částky ze soukromých zdrojů. „Ty se pohybují v řádu několika procent,“ upřesnila organizace Lumos.

Levnější než ústav je profesionální pěstounská péče na přechodnou dobu. Loni za rok stála zhruba 423.600 korun. Autoři vycházeli z odměn a příspěvků pro pěstouny, které stanovuje zákon. Zahrnuli do výdajů i odvody na sociální a zdravotní pojištění. „Čistá měsíční mzda pěstounů na přechodnou dobu se pohybuje kolem 16.000 korun a 4500 činí příspěvek na potřeby dítěte,“ upřesnili autoři.

Dlouhodobá pěstounská péče loni přišla na 243.240 korun. Roční pobyt v zařízení po okamžitou pomoc, jako jsou třeba klokánky, stál zhruba o 30.000 víc. Lumos podotýká, že ve skutečnosti je suma vyšší. Také dětské azylové domy mívají i peníze od sponzorů a z dalších zdrojů.

Nejlevnější je terénní sociální práce. Jejím cílem je pomoci rodinám a zabránit odebírání dětí. Organizace Amalthea vyčíslila náklady na rodinu na 75.000 korun, tedy v průměru na 2,24 dítěte. Na jedno dítě tak připadá 33.480 korun. Částka zahrnuje celkové výdaje na mzdy sociálních pracovníků i na provoz. Autoři vycházeli ze svých dat za rok 2013, 2014 a za letošek při práci v 69 rodinách, v nich žilo 155 dětí.

Na ochranu dětí se vydává kolem 8,2 miliardy ročně. Do ústavů plyne víc než polovina sumy, do prevence asi desetina. Ministerstvo práce by rádo část peněz pro ústavy přesměrovalo do služeb pro rodiny. Ohrožené děti mají na starosti resorty práce, školství a zdravotnictví. Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) by péče chtěla sjednotit pod svůj úřad. Sloučení doporučuje i Lumos a další organizace.

Organizaci Lumos Foundation založila v roce 2004 autorka knih o Harrym Potterovi J. K. Rowlingová. Nadace prosazuje změnu systému péče, aby děti mohly vyrůstat v rodinách a nemusely do ústavů. Česká pobočka vznikla v roce 2008.