Senát možná reformu policie vrátí kvůli otázce kontroly policistů

27. června 2008

Praha 27. června (ČTK) – Senát možná nový zákon o policii sněmovně vrátí kvůli otázce vyšetřování policistů. Poslanci zákon schválili v podobě, kdy policisty nemůže vyšetřovat ani inspekce policie, ani státní zástupci. Policisty by tak zřejmě mohli vyšetřovat jen jejich kolegové. Pokud se taková chyba v zákoně potvrdí, byl by to podle předsedy senátorů ODS Jiřího Stříteského důvod vrátit normu zpět do dolní komory.
„V úterý si na klub pozveme ministra vnitra, probereme s ním všechny možnosti a pokud se bude jednat o tak závažné chyby, jako je tato, tak samozřejmě bude plná vůle to napravit,“ řekl dnes ČTK Stříteský. Podle dalších senátorů ODS bude Senát, kde má ODS většinu, stát před složitým rozhodnutím. „Jestli je menší riziko zákon opravit a vrátit Poslanecké sněmovně ke schválení, nebo ho nechat projít a chyby novelizovat,“ řekl ČTK místopředseda senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost Tomáš Jirsa.
O tom, že by Senát mohl předlohu do sněmovny vrátit se dosud hovořilo především v souvislosti s tím, že poslanci zakázali obecní policii měřit rychlost na silnicích. Podle Stříteského jsou ale v této otázce senátoři ODS rozděleni zhruba půl na půl. Omezení pravomocí městské policie by podle něj proto nemuselo být důvodem pro vracení zákona.
Spor o pravomoci městské policie rozdělil občanské demokraty již ve sněmovně. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) před tímto krokem důrazně varoval. V médiích později uvedl, že senátory požádá, aby paragraf zakazující obcím měřit rychlost opravili. Dolní komora přitom změnu přijala na návrh Langerova stranického kolegy Jana Klase.
Sněmovna policejní reformu schvalovala několik hodin ve středu večer. Vypořádat se přitom musela s téměř dvěma stovkami pozměňovacích návrhů. Mezera v zákoně týkající se vyšetřování policistů vznikla právě kvůli úpravám, které navrhli jednotliví poslanci.
Vládní návrh počítal s tím, že trestné činy příslušníků policie bude vyšetřovat její inspekce. Někteří poslanci ale chtěli větší nezávislost vyšetřování. Sněmovna na návrh poslankyně ČSSD Hany Orgoníkové nejprve inspekci odebrala pravomoc policisty vyšetřovat. Poslanci ale pak odmítli související návrh poslankyně Kateřiny Jacques, který měl zajistit, aby v trestním řádu zůstala pravomoc vyšetřovat policisty státním zástupcům.
„Bude-li takto zákon schválen, nebude, podle jedné interpretace v České republice orgán s pravomocí vyšetřovat trestné činy spáchané policisty. Podle druhého názoru to může být jedině sama Policie ČR. To by však vedlo k tomu, že by prohřešky policistů vyšetřovali sami policisté,“ uvedla v dnešní tiskové zprávě Liga lidských práv.

Článek vyšel dne 27.6.2008 na www.ceska-media.cz a www.ceskenoviny.cz, naleznete jej zde a zde.