Ministerstvo se musí omluvit za CzechTek

10. července 2008

Praha – Někteří policisté, kteří před třemi roky rozehnali účastníky technoparty CzechTek u Mlýnce na Tachovsku, se chovali zbytečně surově a jejich zásah byl nepřiměřený.
O nesmyslné tvrdosti mluvily už dříve desítky tanečníků, kteří na CzechTek v červenci 2005 přijeli.
Vůbec poprvé však jejich slova potvrdil soud. Řekl, že se ministerstvo vnitra musí dvěma účastníkům technoparty omluvit a zaplatit jim odškodné – Ondřej Holous má získat 10 tisíc korun a Pavel Kuchař dvojnásobek.
“Jsem spokojený tak napůl. Každý z nás totiž požadoval stotisícové odškodnění. Ale jsem rád, že soud uznal naše argumenty, že se policisté chovali agresivně,” řekl po vyhlášení rozsudku Holous.
S Kuchařem si stěžovali, že i když se na CzechTeku chovali podle pokynů policistů, přesto proti nim jiní policisté “vystartovali”.
“Nařídili nám, abychom z místa technoparty ujeli. Oba jsme ale pili alkohol a policistům jsme to řekli. Proto nám přikázali, že máme auto odstavit na konkrétní místo a počkat v něm, až vystřízlivíme,” popisuje incident Holous.
Dýmovnice do auta
Za pár minut na louku došli jiní policisté a do zaparkovaného auta vhodili dvě dýmovnice. Oba mladíci z vozu vyběhli a tvrdí, že je muži okamžitě začali bít obušky.
Soud však řekl, že pouze u Kuchaře je prokazatelné, že byl zmlácený obuškem. Proto dostal i vyšší odškodné. Konkrétní policisty, kteří mladíkům dýmovnici do auta vhodili, se nepodařilo najít.
Ministr vnitra Ivan Langer včera nechtěl rozhodnutí soudu hodnotit. Zároveň řekl, že veškerá odpovědnost padá na jeho předchůdce Františka Bublana z ČSSD.
“Možná se tehdy mělo postupovat jinak a policie měla akci ukončit o něco klidněji. Chyby ale byly i na straně organizátorů. Rozsudek hodnotit nebudu,” prohlásil včera Bublan. Ještě za jeho působení na ministerstvu vnitra se zásahem policistů na CzechTeku zabývala ministerská inspekce. Nikdy nic nevyšetřila, asi třicet stížností odložila. Prý se nepodařilo najít konkrétní viníky. Potrestáni tak nebyli třeba policisté, kteří na záběrech televize kopali do ležícího mladíka.
“U soudu se bude řešit žaloba Evy Waldsteinerové. Tu na CzechTeku policista srazil brutálně na zem. Bylo jí tehdy čtrnáct let a zranila si loket. Dodnes má zdravotní problémy,” uvedl Jiří Kopal z Ligy lidských práv.

Článek vyšel dne 10.7.2008 v deníku Mladá fronta DNES.