Novinky v právní poradně Ligy lidských práv

2. března 2020

Je to už více než 11 let, co jsme spustili projekt Férová nemocnice s on-line právní poradnou s cílem poskytovat srozumitelné a ucelené informace o právech pacientů a medicínském právu. Teď ale nastal čas na změnu, proto bychom vás rádi seznámili s novým konceptem směřování.

V první řadě došlo k personální obměně – od podzimu nový právní tým tvoří Karel Lach a Anna Štefanidesová, které vám tímto představujeme. Noví právníci od svého nástupu postupně zodpovídali dotazy v poradně Férová nemocnice, které se bohužel nakupily z důvodu dlouhodobé pracovní neschopnosti předchozí vedoucí poradny.

S novými právníky přichází i nový koncept právní poradny Ligy lidských práv:

  • Rozšiřuje se zaměření poradny – poradna se nezabývá pouze právy pacientů a zdravotnickým právem, ale také právy dětí a diskriminací ve vzdělávání a právy dětí a rodičů při zásazích státu do rodinného života, případně dalšími lidskoprávními oblastmi podle našich možností.
  • Na druhou stranu se chceme zaměřovat na závažnější a systémové porušování lidských práv a svobod, ve kterých nabízíme poradenství nebo i další právní pomoc. V jiných případech se vám pokusíme alespoň stručně poradit nebo vás odkázat na jiné poradny nebo právní služby. Naše poradna se nevztahuje na otázky sociálního zabezpečení, výživného a rozvodů, pracovních a spotřebitelských vztahů, exekucí apod.
  • Naše úsilí se také bude soustřeďovat na zpracování komplexních odpovědí na vaše často kladené otázky a na zpracování praktických vzorů.

Nová poradna se v blízké době přemístí přímo na nový web Ligy lidských práv, který se zatím připravuje. Obracet se na nás můžete nyní e-mailem na adrese poradna@llp.cz nebo prostřednictvím poradny na portálu Modrý koník.

Web Férová nemocnice s mnoha tisíci zodpovězenými dotazy zůstane nadále v provozu, ale není zde již možné vkládat dotazy. Web slouží pouze k vyhledávání ve starších dotazech a je potřeba vzít v potaz, že odpovědi nejsou vždy aktuální. Řadu informací také můžete najít ve stanoviscích veřejného ochránce práv (zde) nebo můžete vyhledat služby advokáta dle místa působení nebo specializace (zde).